Link Within - slikice postova - ispod posta!

Vidjeli ste na mnogim blogovima ( i na ovom) kako se ispod svakog posta nalaze 3 ili čak 4 fotke postova slične tematike. Kako pribaviti ovaj cool gadget? Otiđite na slijedeću adresu http://www.linkwithin.com/learn i pratite upute, jednostavno je i može se napraviti u par koraka!

Kada dođete na Link Within, ispunite ovaj dio na koji pokazuje strelica! Obratite pažnju svi vi koji imate tamne podloge i svijetle tekstove - za vas postoji i dodatna opcija!




Ovaj mali gadget sam "vuče" slične postove na temelju kategorija koje upisujete na kraju svakog posta u rubrici OZNAKE ZA OVAJ POST - npr: kreativno, uradi sam, cvijeće, moji radovi i slično. Zato je važno da svakom postu navedete oznaku, kako bi Link Within mogao logično slagati ove tri sličice ispod svakog posta.


Top komentatori!

Odgovor na pitanje br. 15 u rubrici TKO PITA - NE SKITA! Dakle, kako pribaviti gadget koji automatski "vuče" top komentatore, odnosno, osobe koje su najviše komentara ostavile na vašem blogu? Ja sam pronašla odličan i super jednostavan način - samo čitajte i klikajte što vam odgovara, sve je odlično objašnjeno. Link na kojem to možete učiniti nalazi se OVDJE


VAŽNA NAPOMENA:

Kada stignete na gornji link, prikazat će vam se ovakav prozorčić (donja slikica). Pročitajte post od početka, pa kada ponudi opciju "ADD TO BLOGGER" svakako kliknite na PRVI nikako ne na drugi gumbić! Ovaj prvi reagira bez obzira na činjenicu koliko ukupno imate komentara, a drugi je namijenjen blogovima koji imaju minimalno 500 komentara! Prvi je sigurniji i ispravniji -



Pratite upute i to je to! Pomaknite ga na sidebaru gdje god želite ili ga stavite u footer sekciju (na dno). Have fun! Evo i ja ću večeras postaviti ovaj gadget i smjestiti ga na desni sidebar!

Modifikacija teksta "O MENI" na 2 bloga istog autora

Odgovor na pitanje br. 14 u rubrici TKO PITA - NE SKITA! Na žalost ne možete modificirati tekst u rubrici O MENI ukoliko imate nekoliko blogova u smislu da na svakom blogu piše drugačiji tekst, ukoliko ste oba bloga napravili na BLOGGERU preko iste gmail adrese. Što to znači? Primjerice, moja gmail adresa je slijedeća: jukic.tea@gmail.com Ja se na BLOGGER spajam preko upravo te adrese ( i na hobbychic i na ovaj blog.) To znači da je i na ovom i na onom blogu tekst O MENI uvijek isti. Kako to ispraviti? Za postojeće blogove, na žalost nikako. No, ukoliko poželite u budućnosti napraviti neki drugi blog a ne želite da se ponavlja postojeći tekst iz "starog" bloga u rubrici O MENI, jednostavno kreirajte novu gmail adresu (besplatno je i jednostavno) pa iskoristite tu novu adresu za prijavu na BLOGGER kada krenete s izradom novog bloga. Tada ćete moći ispočetka unijeti novi tekst.

Aternativa (ipak ima mali trik koji vam može pomoći)

Ovo je bio "službeni" dio pojašnjenja, no postoji mali trik koji sam sama upotrijebila. Vidjet ćete na HC blogu da ne postoji klasična rubrika O MENI kakvu nudi opcija na NADZORNOJ PLOČI (Dodaj gadget - O meni). Ja sam napravila jedan post u kojem sam se predstavila i prije spremanja posta kliknula sam na OPCIJE POSTA (to se nalazi iznad narančastog gumbića OBJAVI POST. Kad dođete u tu sekciju, tada morate MODIFICIRATI DATUM I VRIJEME POSTA - na način da sve ostavite kako je samo promijenite godinu - ukucajte primjerice 2004. Zašto? Pa zato što BLOGGER postavlja postove kronološkim redom. Ukoliko vi kažete da je to post iz 2004, on će biti posljednji post a ne prvi. Znači, gotovo nitko ga neće vidjeti osim ako ne pročita aposlutno sve postove unatrag. A što onda? Onda ćete kliknuti OBJAVI POST i prvi korak je gotov. Kada dodjete na svoj blog, taj se post neće vidjeti. Ali vidjet ćete ga kada odete na NADZORNU PLOČU - Uredi postove - Najstariji. Tamo ga fino kliknite neka se otvori. Tada kopirajte njegovu URL ADRESU (nalazi se gore u vašem browseru). Iskopirajte taj dio. Otiđite na IMAGESHACK.US i uploadajte neku fotku koja će predstavljati sličicu koja će linkati na tekst O MENI. Sada već znamo kako tu slikicu postaviti na sidebar zar ne? Provjerite u popisu html tutoriala ako niste sigurni. Kada tu slikicu postavite, linkajte je upravo na onu adresu iz browsera koju ste kopirali. Zgodan trik? Meni je puno pomogao.

Primjer: Otiđite na hobbychic i kliknite na bilo koji oblak koji se nalazi na lijevoj strani pa pogledajte što vam piše u browseru - naziv posta! A pogledajte na samom postu kad je objavljen.....2004 ili 2005.........

Giveaway!

Ovo je prvi giveaway na Chic blog boutique blogu, veselim se unaprijed vašim komentarima. Naime, svi koji bi željeli dobiti novi i originalni header (zaglavlje) na svom blogu, neka ostave originalan komentar na ovaj post. Natječaj je otvoren do ponedjeljka 30. kolovoza a u utorak prije podne ću objaviti pobjednika. Budite originalni, maštoviti i napišite mi zašto biste baš vi trebali osvojiti ovu malu nagradu!






POBIJEDILA JE SANJA!!!!!!!!!!!!!!!!!
čestitam Sanja - javi mi se mailom da se dogovorimo oko nagrade!

Transparentna pozadina (prozirna) ispod slikice u Photoshopu!

Odgovor na pitanje br. 13 u rubrici TKO PITA - NE SKITA! Kada radite nešto u Photoshopu a željeli biste da vam pozadina ostane prozirna umjesto bijela, to ćete napraviti na slijedeći način:

Odaberite NEW i tada odaberite opciju TRANSPARENT (vidi sliku)



I kada napravite sve što ste željeli svakako slikicu spremite kao .png a nikako kao .jpg. I to je to!


Kako napraviti i postaviti FAVICON?

Odgovor na pitanje br.12 u rubrici TKO PITA - NE SKITA! FAVICON je skraćenica od FAVORITE ICON a to je upravo ona mala sličica koja se pojavljuje u vašem browseru kada dođete na neki site. Ja još uvijek nisam stigla napraviti svoj FAVICON ali možete pogledati kako to izgleda na mom Hobbychic blogu (to je onaj plavi leptirić u browseru). Danas ćemo naučiti kako FAVICON možemo napraviti i postaviti.

Prvo morate napraviti neku zgodnu sličicu ili naći na internetu neku fotkicu koju želite imati u svojstvu FAVICONA. Potom, otiđite na adresu http://www.favicon.cc/ gdje ćete uploadati slikicu. Odaberite ovu funkciju:

IMPORT IMAGE (otvara se mogućnost da odaberete slikicu sa svog kompa).

Kad se slikica uploada, spremite je negdje na svom računalu, primjerice na desktop. Tada otiđite na Imageshack.us pa uploadajte tu sličicu koju ste spremili. Kopirajte DIRECT LINK koji ćete tamo dobiti.

Otiđite na NADZORNU PLOČU pa na UREDI HTML i pronađite ovaj kod:

<title><data:blog.pageTitle/></title>

pa neposredno ispod njega kopirajte ovaj kod:

<link href='OVDJE KOPIRATI DOBIVENI DIRECT LINK' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

Pregledajte i sejvajte. Javite mi komentarom na ovaj post da li je uspjelo :))

Neobicni naslovi na sidebaru!

Odgovor na pitanje br.11 u rubrici TKO PITA - NE SKITA! Ja sam riješila neobične i slatke naslove na ovom i na HC blogu (naslovi odjeljaka iliti sidebara) na poprilično jednostavan način bez puno petljanja po kodovima što i vama toplo preporučam. Postupak je slijedeći:

U Photoshopu sam napravila tekst koji mi se sviđa i eventualno dodala neku slikicu (primjer za to je i ikonica TKO PITA - NE SKITA koja izgleda ovako:





Onda sam lijepo to spremila kao JPG file i uploadala na Imageshack.us. Direct code od te JPG sličice sam ubacila u slijedeći kod:

<a href="http://chicblogboutique.blogspot.com/2010/08/pitajte.html"><img style="width: 141px; height: 83px;" src="http://img256.imageshack.us/img256/931/pitk.png" /></a>

POJAŠNJENJE:

  1. plavi kod je URL rubrike - kad kliknete na ovu ikonu na mom sidebaru, odvede vas direktno na tu rubriku
  2. crveni kod je DIRECT link sa Imageshack-a


Ok. Sad imate kod. Što sada? Na NADZORNOJ ploči otvorite novi DODAJ GADGET, odaberite HTML, pa cijeli taj kod zalijepite unutra. Postavite ga točno iznad određene rubrike. Znači, ako ste napravili zgodnu slikicu ARHIVA, odvucite ovaj novi gadget na mjesto tik iznad arhive tako da ona glumi naslov. Itd...


Dakle, želite li na svom sidebaru imati neki posebniji naslov, napišite naslov koji želite u Photoshopu, pratite gornja uputstva i to je to. Naravno, prije nekoliko postova smo naučili kako možete kliknuti na slikicu prije objavljivanja i smanjiti je i povećati prema želji. Ukoliko ste taj dio propustili, pročitajte ga ovdje.

Zasebne stranice na vrhu bloga

Odgovor na pitanje br.10 u rubrici TKO PITA - NE SKITA!. Najjednostavnije (i najjljepše) ovaj dio posla možete odraditi na način da napravite HORIZONTALNI MENU. Već sam ranije pisala tutorial na tu temu, evo što ćete u njemu naučiti:

  1. napraviti slikice
  2. uploadati slikice
  3. postaviti u prazan html
  4. linkati svaku slikicu na određeno mjesto na blogu
  5. postaviti cijeli kod ispod zaglavlja bloga

Kompletan tutorijal o toj temi možete pogledati ovdje.

Imajte na umu da sam za primjere koje sam koristila u tom tutorialu (oblaci i sl.) koristila svoj blog HOBBYCHIC, pa možda ne bi bilo loše da isprintate tutorial, skoknete na hobbychic pa onda pratite upute, jer tako ćete vam priloženi primjeri biti jasniji.


Kako prilagoditi velicinu GRAB ME BUTTON-a?

Odgovor na pitanja br.8 i br. 9 u rubrici TKO PITA - NE SKITA! U prethodnom postu ste naučili kako napraviti svoj slatki blog button. Sada ćemo naučiti kako mu prilagoditi veličinu. Pogledajte slikice, bit će vam sve jasno:

Kada ste napravili sve korake iz prethodnog posta, vaš će gumbić primjerice izgledati ovako:


Onda ćete kliknuti mišem na sliku i pojavit će se okvir za uvećanje i smanjenje (ljubičasti okvir oko slike)


Tada ćete mišem kliknuti na gornji desni kvadratić na ljubičastoj liniji i držeći miš povlačiti prema dolje - tako ćete smanjiti gumbić!


Evo ga - već se smanjio :))

Dakle, ovo je dio koji se tiče same slikice gumbića, no ukoliko poželite promijeniti širinu i visinu text boxa u kojem se nalazi kod to ćete napraviti na ovaj način:

Kliknite na UREDI HTML - to će vas odvesti na kompletan HTML KOD vašeg gumbića



I cijela će priča sada izgledati OVAKO



Tada ćete pronaći ovaj dio koda:
textarea cols="13"
rows="2"



  • broj 2 - promijenite ukoliko želite da text box bude u više redova
  • broj 13 - određuje širinu samog text boxa.

Kada promijenite ove brojeve, najbolje da kliknete na OBOGAĆENI TEKST (crvena strelica na prethodnojj slici) pa ćete odmah vidjeti efekt. Malo se poigrajte brojevima pa kada budete zadovoljni, kliknite SPREMI.


Kako napraviti GRAB ME BUTTON?

"Grab me button" iliti doslovno "Uhvati moj gumbić" je odlična reklama za sve blogere na tuđim blogovima. Dakle, radi se o slikici ispod koje se u text box-u nalazi HTML kod koji ćete postaviti na sidebaru svog bloga. Vaši posjetitelji mogu kopirati taj kod i zalijepiti ga (pejstati) u novom HTML GADGETU na svom blogu. Tada će se na njihovom sidebaru pojaviti vaš gumbić (slikica). Jednostavno, zgodno i što je najvažnije - ovo je odličan način da se predstavite čitateljima i posjetiteljima tuđih blogova koji će tada jednim klikom na gumbić doći na vaš blog. Kako ćete na napraviti?

KORAK 1
Napravite sliku po želji (ovo možete napraviti u bilo kojem graf. programu tipa Photoshop, Paint.....) - vodite računa da odaberete boje i fontove koji se slažu sa općim izgledom bloga kako bi i sam gumbić bio prepoznatljiv.

KORAK 2
Uploadajte slikicu na besplatni servis, primjerice IMAGESHACK.US

KORAK 3
Kopirajte DIRECT LINK uploadanog koda

KORAK 4
Sada kopirajte ovaj HTML kod:

<div align="center"> <a href="http://chicblogboutique.blogspot.com/" target="_blank"><img style="width: 129px; height: 110px;" alt="chicblogboutique" src="http://img185.imageshack.us/img185/4741/12662960.png" /></a> </div> <div align="center"> <form><textarea rows="2" cols="13"><a href="http://chicblogboutique.blogspot.com" target="_blank"><img alt="Chicblogboutique" src="http://img185.imageshack.us/img185/4741/12662960.png" /></a></textarea>

KORAK 5
Otvorite novi HTML GADGET na svom sidebaru

KORAK 6
Pestajte HTML kod iz koraka br.4

KORAK 7
Zamijenite dio koda koji je označen plavom bojom sa DIREKT LINKOM koji ste dobili u koraku br. 3

KORAK 8
Zamijenite dio koda koji je označen crvenom bojom sa nazivom svog bloga

KORAK 9
Kliknite na SPREMI - gotovo!

Aktiviranje opcije "pregled posljednjih komentara"

Mnogi ga od vas već imaju, a neki bi također željeli imati aktiviranu opciju RECENT COMMENTS (pregled posljednjih komentara). To je zgodan gadget kojeg svi imate na svojoj nadzornoj ploči - samo ga morate aktivirati. On automatski vuče posljednje objavljene komentare - ne trebate ništa raditi on sve radi umjesto vas. Kako ga instalirati? Vrlo jednostavno, pratite ove upute:

Otiđite na NADZORNU PLOČU i odaberite DODAJ GADGET. Gore lijevo odaberite opciju VIŠE GADGETA (piše plavim slovima). Odscrollajte do sredine stranice i odaberite BLOGGER RECENT COMMENTS pa ga uredite (imate par opcija koje možete označiti) i to je to! Postavite ga na željeno mjesto u sidebaru!

Kako aktivirati brojac online posjetitelja?

Odgovor na pitanje br. 7 u rubrici TKO PITA - NE SKITA! - "Kako ubaciti crvenog čovječuljka......" - fenomenalan komentar btw :)))) Da, radi se o brojaču posjetitelja koji se trenutno nalaze na blogu. Ako ga kliknete, moći ćete vidjeti i statistiku u proteklih 24 sata, vidjeti koje članke posjetitelji najviše čitaju i sl.

Kopirajte ovaj kod u prazan HTML na svojoj NADZORNOJ PLOČI i postavite ga bilo gdje na sidebaru:

<script type="text/javascript" src="http://widgets.amung.us/tab.js"></script><script type="text/javascript">WAU_tab('brq44ilotnd0', 'left-middle')</script>

Mogu li komentari biti vidljivi odmah u nastavku posta?

Ovo je odgovor na pitanje br. 6 u rubrici TKO PITA - NE SKITA! Da, komentari mogu biti vidljivi odmah u nastavku posta, ali samo ako ste to naznačili u postavkama. Idemo sa slikicama, biti će vam lakše na taj način.



Na nadzornoj ploči odaberite kategoriju POSTAVKE



Kliknite na PRIMJEDBE



Zatim se spustite malo niže i kliknite treću opciju u rubrici POLOŽAJ OBRASCA ZA KOMENTARE - mora biti uključeno "ugrađeno ispod posta"



Na samom kraju, nemojte otići s ove stranice prije nego što kliknete na SPREMI POSTAVKE.

Kako numerirati komentare?

Odogovor na pitanje br. 5 u rubrici TKO PITA - NE SKITA! je slijedeći: Možemo numerirati komentare bez problema, eto ja sam jutros napravila isto pomoću ovog tutoriala koji upravo pišem, dakle - funkcionira. Kako je i sama čitateljica u pitanju navela, ovo je posebno zgodno kada radite nagradne igre u kojima morate uz pomoć random.org stranice odabrati dobitni komentar. U mom se slučaju radi o oblačićima ali to možete jednostavno promijeniti, na samom kraju tutoriala pojasnit ću kako. Krenimo!

KORAK #1

Logirajte se na Blogger, otiđite na IZGLED -> Uredi HTML
i kliknite na kućicu "Proširi predložak miniaplikacije"

KORAK #2

Pronađite (pomognite se akcijom CTRL+F) ovaj kod:

<b:loop values='data:post.comments' var='comment'>

pa odmah neposredno PRIJE njega, pestajte ovaj kod:

<script type='text/javascript'>var CommentsCounter=0;</script> <!--COMM-NUM-STARTS-->

Sada pronađite ovaj kod:

<data:commentPostedByMsg/>

pa odmah neposredno POSLIJE njega pestajte ovaj kod:

<!--COMM-NUM-STARTS-->

<span class='comm-num'>
<a expr:href='data:comment.url' title='Comment Link'>
<script type='text/javascript'>
CommentsCounter=CommentsCounter+1;
document.write(CommentsCounter)
</script>
</a>
</span>
<!--COMMNUM-STOPS-->

KORAK #3

Ovo je korak u kojem "dotjerujemo" izgled numeracije komentara. Pronađite ovaj kod:

</head>

pa odmah neposredno PRIJE njega, pestajte ovaj kod:

.comm-num a:link, .comm-num a:visited { color: white !important; text-decoration: none !important;
background: url(http://i50.tinypic.com/egx3t3.jpg) no-repeat;
width: 50px; height: 48px;
float: right; display: block; margin-right: 5px; margin-top: -15px; /*comments-counter position*/ text-align: center; font-family: 'Century Gothic','Lucida Grande',Arial,Helvetica,Sans-Serif; font-size: 15px; font-weight: normal; }

.comm-num a:hover, .comm-num a:active {
color: gray !important;
text-decoration: none !important; } <!--COMM-NUM-STARTS-->
<style type="text/css">
.comm-num a:link, .comm-num a:visited {
color: white !important;
text-decoration: none !important;
background: url(http://i50.tinypic.com/egx3t3.jpg) no-repeat;
width: 50px;
height: 48px;
float: right;
display: block;
margin-right: 5px;
margin-top: -15px; /*comments-counter position*/
text-align: center;
font-family: 'Century Gothic','Lucida Grande',Arial,Helvetica,Sans-Serif;
font-size: 15px;
font-weight: normal;
}

.comm-num a:hover, .comm-num a:active {
color: gray !important;
text-decoration: none !important;
}
</style>
<!--COMM-NUM-STOPS-http://bloggerstop.net-->

Uređenje obojenih kodova:

KOD PLAVE BOJE- ovaj kod određuje boju brojeva.
KOD CRVENE BOJE - mijenja balončić u bilo koju sliku po vašem izboru koju prethodno morate uploadati na primjerice imageshack.us i na crveno mjesto pestajte novi direct link koji ste tamo dobili.
KOD ZELENE BOJE - ovdje možete podesiti visinu i širinu slikice.


Na koncu sejvajte i to je to! Započnite s brojanjem komentara!!!

Kako instalirati druge fontove umjesto ponudjenih 6-7?

Ovo je odgovor na pitanje br. 4 u rubrici TKO PITA-NE SKITA. Dakle, na samom početku vam moram reći da je to NA PRVI POGLED poprilično kompliciran postupak. Meni je trebalo dosta muke da ga svladam, ali zadovoljna sam jer sam uspjela dobiti ovakve preslatke roze naslove postova. Umjesto tutoriala koji je dosta opsežan, dajem vam link na stranicu po čijim sam uputama i sama napravila isto. Neka vas ne prestraši količina koraka da dođete do željenog rezultata - sve je i više nego odlično objašnjeno. Ali izuzetno je važno da oprezno i precizno sve pratite kako je napisano i sigurno ćete uspjeti.


KOMPLETAN TUTORIAL NA OVU TEMU MOŽETE POGLEDATI OVDJE

kevinandamanda.com


p.s. a svima kojima se sviđaju moji naslovi posta na ovom ili na HC blogu, neka me kontaktiraju e-mailom pa ću vam poslati HTML kod i pojašnjenje kako ih ubaciti.

Kako modificirati naslov posta?

Ovo je odgovor na pitanje br. 3 u rubrici TKO PITA-NE SKITA. Pojasnit ću vam kako vrlo jednostavno možete utjecati na veličine i boje fontova naslova posta, samog posta, naslova na sidebaru, teksta na sidebaru, povratnim vezama (linkovima) i sl. Sve se to nalazi u DIZAJNERU PREDLOŠKA koji se nalazi gore s lijeve strane na NADZORNOJ PLOČI. Kliknite dakle na DIZAJNER PREDLOŠKA, zatim na NAPREDNO (dolje, skroz na kraju) i poigrajte se fontovima i bojama. Prozorčić u kojem ćete to raditi izgleda ovako:



kliknite sliku za uvećanje


Kako upravljati slikicama u postu - pomicanje i sl.!

Polako se počela puniti lista pitanja a kako je vrijeme godišnjih pa imam malo više vremena, odmah se bacam na odgovor. Dakle, ovo je odgovor na pitanje br. 2 u rubrici TKO PITA - NE SKITA.


Kada uploadate sliku pomoću alatke PRIJENOS SLIKA (to je ova mala ikonica unutar posta) onda vam on automatski postavi sliku najčešće u maximalnoj širini post wrappera (u mom je slučaju to 400px) na lijevoj strani posta. Danas ćemo naučiti kako tu istu sliku smanjiti ili povećati i kako je pomaknuti na sredinu. Slikice su spremne, gledajte i pokušajte i same!


KORAK 1



Kod uploadanja slika je najvažnije da vam uvijek bude aktivna prva točkica "NIŠTA" kako biste kasnije mogli manipulirati slikama unutar posta prije objavljivanja.

KORAK 2



Ovako izgleda kada je slikica uploadana. Kada kliknete na svoju uploadnu slikicu, pokazat će se okvir (vidi gornju sliku) - a vi tada još uvijek držeći lijevi dio miša sliku smanjujte ili povećavajte do željenih dimenzija. Uf, ovo sam blesavo objasnila, ali svi znamo što je mouse -left-click zar ne? :)

KORAK 3



Pogledajte kako izgleda dok mišem vučete prema gore (smanjujete) - čak vam i napiše o kojoj se dimenziji radi.

KORAK 4



Ovako izgleda ta ista slikica nakon smanjenja. Sada sam je kopirala pa pejstala još 2 puta u istom redu, pogledajte kako sada izgleda

KORAK 5



COOL!!! Tako ćete uploadati primjerice tri slike, svaku smanjiti na gore opisani način i one će se u postu pojaviti jedna pored druge. To je to! Možda ćete morati nekoliko puta se vraćati na uređivanje određenog posta, jer ćete morati modificirati veličine, ali to više nije problem, jednom kada znate kako smanjiti slikice.


Još jedna zgodna stvar. Sliku možete centrirati u lijevo-centar-desno-blok i uz pomoć ovih alatki koje se nalaze desno od ikone za linkanje. Izgledaju poput onih u Wordu. Pogledajte kako ista ova slikica izgleda kada je centrirana a kako kada kliknete na "lijevo":



ovdje je u "centru"


ovdje je pomaknuta "u lijevo"

Zastavice - prevoditelj!

Vidite li ove zgodne zastavice na ovom i HC blogu? Kada kliknete na bilo koju od njih cijeli se vaš blog automatski prevodi na jezik zemlje na zastavici. Cool? Ovo je kod koji morate zalijepiti u prazan HTML na svom sidebaru. Jako je dugačak, zato ga oprezno kopirajte od početka do kraja i pestajte. Sretno!



<center><style></style>
<span style="color: rgb(102, 204, 204);"></span>
<div>

<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="English" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Cen&amp;hl=en'); return false;"><img alt="English" title="English" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhv3wbwpGH1OrcPc1E3V1Is-h4_4XeVXkbkEpP7Z9_tEA_cy9WRJqpjwPJCmXfagUFztzVnOQqYX83DUJxqp-esAYw4RWmO-iS9M87I4Kih-_cBFfBFYULNxAyzhVs5altMCpD711beMjM/s200/United+Kingdom%28Great+Britain%29.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a>

<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="French" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Cfr&amp;hl=en'); return false;"><img alt="French" title="French" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsWEfyG72YQuwaIWXDdZAaS7sP09RHnBrQhwaJ4a4dMW9IMZ2VzvSJ6i9yjJg6EeB_stmSEfspN9S74EOTgsfplPwlMQ5oHLpUIgf-gvVmvrWhIPW-DnEIWyvXoWdNbTKJJE_6Cfuign4/s200/France.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a>

<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="German" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Cde&amp;hl=en'); return false;"><img alt="German" title="German" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRS5IOZUsjbpKI3o9Q8h9NBZoBUy1SM6ktlZhsVMb5ZcQb1r-R4LYeHN4mAYpRkVzA75J6a3zmZ0N2WHKoGDhP0N0RXOug0YRhXSr6e4PP8nHWlnh44SIQy0avvyIg0e33sX_sfJ-p3-E/s200/Germany.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a>

<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="Spain" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Ces&amp;hl=en'); return false;"><img alt="Spain" title="Spain" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyHvILpbAraVswzAHXJl0W0Jh0lsqQmHBRYgeLO1KZUGmtrzdfQKm4cFFWp4bAF_5cdE3kaMXk7QcdsOMPEehDzNE7DUbKBc2nXlEZrnMXHFjbQexf1XkNyUsJi_S3hfWHbq_Zk1BgZ_o/s200/Spain.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a>

<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="Italian" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Cit&amp;hl=en'); return false;"><img alt="Italian" title="Italian" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3dA1CPLYNTKn9l6lEYqJFwarzmM43hSnsqSooCG7RqUbQKnqPlKZOkCzK4w9vLqJwz_JdOe7PvcEelqKArjd05HByth2sbO6vcAoiipvoHzNdD67-dk9wac-17G2pl8NJyF7UNC_DdOA/s200/Italy.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a>

<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="Dutch" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Cnl&amp;hl=en'); return false;"><img alt="Dutch" title="Dutch" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrlpDi2a8f1Ggp421giXF-f2nSYG2_VeShM6GvauPfxqvKTmVEBykj_eAZcKIc58tdmchKUFLob54aOrGttZmz58E6vtCkkICQNipHZOLJCCRm0Oy1DwbYjybyq09nLCUeHUeG7tUI6Aw/s200/Netherlands.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a>
<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="Russian" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Cru&amp;hl=en'); return false;"><img alt="Russian" title="Russian" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPzK_bpJ-1pnkYliVApNFnwtOSwWD2IAM_k992vKMikt153-hEBuhxK3ZZS38IMaXEwE4RWnJVBDJ0ZMH8k1gRJs5DcOMVlzYDho-d27kqmScnH47kvs3LbXEqDuXz9ne-UADBak72Bq8/s200/Russian+Federation.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a>

<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="Portuguese" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Cpt&amp;hl=en'); return false;"><img alt="Portuguese" title="Portuguese" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj768UOLJOaownAHM3S6XZZWzcSkC8cT1ljiwkbjG4YXArwsZ9q5YIOhpoCjN9COrazpVXMgWgQ5NlkONjIM4gbb2AdS2dgRsU6VOuK3Tjj6Q5LHaR5s9UMXeBSRoq8l6OQLcW9Lox_HBM/s200/Brazil.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a>

<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="Japanese" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Cja&amp;hl=en'); return false;"><img alt="Japanese" title="Japanese" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgW8N4SdvrKSnIvj30VzLWm1txu9sPMWmvL5OBMm23yI7MFLKKt3s0Lk-oXbOLKMDG39VHepD9R5pn6BxDJSeo03iqe2CPwBeroQLul5geuQUJlO_uJ0WaU2WU3U9FdMpwgbyKOh90zqw/s200/Japan.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a>

<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="Korean" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Cko&amp;hl=en'); return false;"><img alt="Korean" title="Korean" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRbG0YQov_ocsSby0wyzN67uUg1_NU5NMwU9C14WF4kHLHk72vE3P75BoPb_N8CM7zWAxVh0Ee3xc1iwae_El2lk8bjpubJ1mu9gRjBD7tXSAny8_23YODtHNYSUyATJn6tRGN8q8lP04/s200/South+Korea.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a>

<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="Arabic" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Car&amp;hl=en'); return false;"><img alt="Arabic" title="Arabic" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCY-RF6LBeosmTvAIwHhP1CXmOn9PgKcA-DDM0meDPkIeFUUtyspEgq5UKfWaLizN_pPcvxMTGXJ79dkoO8EBV35Cv5WbxgrEVmc7sH5-IkiNXYy2C_Mxc3LlIvqgBYs3MKhplIhO_W_0/s200/Saudi+Arabia.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a>

<a class="google_translate" href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=3148747830980560088&amp;sectionId=Sidebar4&amp;action=editWidget&amp;widgetType=HTML&amp;referrer=directory#" target="_blank" rel="nofollow" title="Chinese Simplified" onclick="window.open('http://translate.google.com/translate?u='+encodeURIComponent(location.href)+'&amp;langpair=auto%7Czh-CN&amp;hl=en'); return false;"><img alt="Chinese Simplified" title="Chinese Simplified" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPqngboSZC82TulCn5MN_mWtwOnG9MEHMhFMORN5n2yL8Rli67ZfTj0RtiKTP_5eeHdwC_lbSZF70NiFnOJPsQP5Z4MUjG3vap9otm_svjB3FXYFQ1HXUC3yxTZE0NtA0w_gxh_o8PeQE/s200/China.png" style="cursor: pointer; margin-right: 8px;" align="absbottom" border="0" width="24" height="24" /></a> </div>

Tko pita - ne skita!

Na ovom mjestu možete postavljati svoja pitanja vezano za HTML tutoriale. Željeli biste nešto napraviti na svom blogu a ne znate kako? Jednostavno postavite pitanje pomoću kontakt obrasca u nastavku i odgovor stiže u obliku posta na ovom blogu. Nadam se da ćete pronaći odgovore na svoja pitanja, no svakako pretražite i bogatu arhivu odgovora i pitanja. Uživajte u bloganju :)



Blog headeri!






Kako linkati tekst u postu?

Danas sam dobila zgodno pitanje mailom od Marije, pa sam odlučila napraviti mali tut za ovu jednostavnu funkciju - linkanje određenog teksta unutar posta. Pratite slikice, jednostavno je!


Kliknite na slike za uvećanje!

KORAK 1




KORAK 2






HTML kod za tekst koji putuje ili blinka (marquee&blink)!

Hm, a što biste sve lijepoga mogle napisati kada bi vaš tekst izgledao ovako....


JUPI, PA JA PLEŠEM I PUTUJEM


Napišite tekst koji želite pa neposredno prije njega ispišite ovaj kod


a neposredno na kraju teksta, završite sa ovime



A MOGU LI BLINKATI?

Naravno, samo ćete na početku i na kraju ispisati ovakve kodove

i




Kako centrirati HTML na sidebar-u?

Ukoliko znate kako dodavati slikice na sidebaru (mogu biti statične i aktivne), još vam preostaje da ih centrirate. Ako je spomenuto dodavanje problem, članak o tome stiže brzo!


Dakle, uđite u svoj HTML GADGET na NADZORNOJ PLOČI koji želite centrirati i na samom početku koda upišite



a na kraju koda zatvorite akciju centriranja ovim kodom



Zar nije jednostavno? Probajte!

p.s. otvorena ćoškasta zagrada se na tipkovnici nalazi odmah lijevo do slova "Y", dok se ista ali zatvorena zagrada dobije tako da se stisne ista ta tipkica+ SHIFT. Kosa crta (slash) to znamo jel'da? ? SHIFT+7

Vintage slikice!